St. Halvardsgate 25 D-F
BRANNSINSTRUKS: Når det brenner er det viktig at du vet hva du skal gjøre.
Ved mindre alvorlig brann i boligen:
Bruk vann eller brannslukkingsapparat og slukk selv. OBS: Bruk ikke vann på brennende fett, dette gir en eksplosjonsartet brannutvikling! Forsøk å kvel brannen med et lokk eller et ullteppe.
Ved mer alvorlig brann: varsle - redde - slukke!
-
Rop "brann!" og sørg for å varsle andre i blokka slik at de kan komme seg ut. Ikke benytt heis.
-
Varsle brannvesenet ved å ringe nødnummer 110
Oppgi : Navnet ditt – Hva har skjedd? – Adressen (Hvor brenner det?)
-
Hvis mulig, prøv å slukke. NB: Barn skal ikke slukke, men komme seg ut.
-
Begrens flammens oksygentilførsel og spredning av brann og røyk ved å lukke dører og vinduer.
-
Gi brannvesenet en orientering når de kommer. Si fra dersom noen ikke har klart å komme seg ut.
Hva som er riktig rekkefølge på punktene er avhengig av situasjonen og må vurderes av den enkelte. Du gjør uansett noe riktig ved å gjøre ett eller flere av dem.
NB: Brannrøyk er svært giftig. Dersom trapperommet er fylt av røyk, bruk alternativ rømningsvei via balkong (balkongveggene mellom leilighetene kan åpnes og benyttes som rømningsdør).
Rømningsveier
​
Balkongene er konstruert på en slik måte at de også fungerer som alternativ rømningsvei ved brann (balkongveggene mellom leilighetene kan åpnes og benyttes som rømningsdør). Balkongene må derfor være fri for skrot og gjenstander som hindrer passasje! Instrukser finner du her. Det er ikke tillatt å ha parabolantenne på veggen eller på balkongen, eller å lage hull i balkongveggen eller rekkverket.
​
Trappene er hovedrømningsvei. Heis må ikke benyttes. Beboere og brannmenn kan lett snuble i gjenstander plassert i et røykfylt rom, og tape livsviktig tid. Det er derfor viktig at kjeller og trappeoppgang holdes fri for alle store og små gjenstander.
Unngå brann!
Du har ansvaret for at det er brannsikkert hjemme hos deg, uansett om du eier eller leier boligen. Alle boenheter skal ha minimum en fungerende røykvarsler som høres i alle rom og et brannslokningsapparat. Her er noen gode råd om brannsikring:
Røyvarsleren monteres i tak, minimum 50 cm ut i fra vegg. Det er viktig å montere den slik at du hører den når du sover. Husk: begynner det å brenne kan leiligheten være overtent i løpet av få minutter. Test røykvarsleren med røyk eller med testknappen minst to ganger i året, f.eks når du kommer hjem fra ferie og ved juletider. Batteri byttes hvis nødvendig. Det anbefales å bytte batteri én gang i året (f.eks 1. desember - røykvarslerens dag).
Brannslukningsapparatet oppbevares lett tilgjengelig. Apparatet skal vendes minst 4 ganger i året (snu pulverslukkeren opp ned, hold det mot øret og hør/føl at pulveret beveger seg. Pulverapparater bør kontrolleres av sakskyndige hvert 5. år og ha service eller byttes ut hvert 10. år.
Brannårsaker i hjemmet og forebyggende tiltak:
Røyking: en ledende årsak til dødsbranner. Røyk aldri på senga eller når du ligger på sofaen. Bruk store askebegre, gjerne med vann i, dersom du har gjester samlet til fest. Tøm aldri asken i søpla før det har gått 24 t. Røyksneiper må ikke kastes fra verandaen, da de kan blåse inn til en nabos veranda.
Levende lys: 20 % av branner skyldes feil bruk av levende lys. Plasser tente lys slik at brennbart materiale ikke kan ta fyr, og unngå bruk av brennbare lysestaker, lysmansjetter o.l. Plasser aldri telys direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur. Forlat aldri et rom med levende lys!
Elektrisitet: Feil ved elektriske anlegg og feil bruk av elektrisk utstyr er årsak til 40 % av branner i Norge. Reparasjon og installering av elektrisk utstyr skal alltid utføres av fagfolk, forsøk deg ikke som "hobbyelektriker" eller "hobbyreparatør".
Komfyren: Tørrkoking/overoppheting er en hyppig brannårsak. Har du lett for å glemme å skru av kokeplaten, finnes det utkoplingsutstyr (komfyrvakt) som bryter strømmen etter en viss tid. For eldre og funksjonshemmede kan hjelpemiddelsentralen i kommunen gi nærmere informasjon.
Vaskemaskiner og tørketromler er vanlige årsaker til brann, og bør derfor skrus av når du sover eller ikke er tilstede. Rengjør lofilteret i tørketrommelen hver gang etter bruk, tette lofiltre kan føre til varmeutvikling og brann.
Elektriske apparater som kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere o.l. er utstyrt med termostat. Går termostaten i stykker kan apparatet bli overopphetet og forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på slike apparater når de ikke er i bruk.
Bruk av-knappen på tv-en når du skal legge deg eller forlate boligen. Det er fortsatt strøm i tv-apparatet dersom det kun slås av med fjernkontrollen. Om lag 1500 tv-apparater brenner i Norge hvert år.
Belysning og oppvarming. Bruk aldri sterkere pære enn anbefalt i en lampe . Har du svimerker på en lampeskjerm e.l. så bytt til en svakere pære. Pass på at du ikke dekker til panel- og vifteovner med klestørk, eller plasserer ovnen for nær møbler og annet brennbart. Vifteovn skal bare brukes når noen er hjemme. Vifteovn og løse lamper bør ikke brukes i barnerom, da disse lett kan velte eller tildekkes under lek.
Strømforbruk og strømkapasitet: Mange branner starter som en følge av kortslutninger. Summen av alle elektriske hjelpemidler i en bolig kan føre til en overbelastning på strømnettet og gi kortslutninger i sikringsskap, stikkontakter, skjøteledninger og elektrisk utstyr. Sørg derfor for at det finnes nok strømuttak i boligen, slik at det enkelte strømuttak ikke blir overbelastet.